Zelfbeschadigend gedrag: wat te doen?
Stap nu in
- Ruim 145 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Praktijkgericht
Wanneer je denkt zelfbeschadigend gedrag te signaleren bij een leerling uit je klas, is het allereerst belangrijk dat je weet hoe te handelen. Zelfbeschadiging is een heftig onderwerp, wat je erg kan raken. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan hoe jij dit ervaart en er mee om kunt gaan, zodat je het gesprek met de leerling professioneel kunt blijven voeren. Wanneer je meer weet over zelfbeschadiging kun je de ouders van de leerling ook goed inlichten met passende informatie.
In deze cursus leer je van docent Nienke Kool wat zelfbeschadiging is aan de hand van de verschijningsvormen, de achtergrond en het proces van zelfbeschadiging. Er is aandacht voor de rol van sociale media en de impact die dit onderwerp op anderen kan hebben. Vervolgens bespreekt Nienke uitgebreid welke stappen je moet nemen wanneer je zelfbeschadiging denkt te signaleren. Hierbij speelt vertrouwelijkheid een belangrijke rol. Tenslotte zorgt Beau met haar verhaal als ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij Stichting Zelfbeschadiging voor een ander perspectief.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Zelfbeschadiging.
Opmerkingen van docenten die deze cursus ook hebben gevolgd:
- ‘Zeer heldere en relevante uiteenzetting met duidelijke handelingssuggesties. Vind het erg positief een ervaringsexpert te horen over het perspectief van de leerling. Top!’
- ‘Een duidelijke en informatieve cursus.’
- ‘De ervaringsdeskundige maakte voor mij het verschil. Toen ging het leven!’
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus kun je:
- de signalen herkennen die kunnen duiden op zelfbeschadigend gedrag bij een leerling.
- de juiste bejegening toepassen naar een leerling die zichzelf beschadigt.
- met een leerling die zichzelf beschadigt een gesprek voeren over zijn of haar zelfbeschadiging.
Stap nu in
- Ruim 145 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Praktijkgericht