In gesprek over hechtingsproblematiek

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
  • Ruim 200 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Hechting is bepalend voor een goede ontwikkeling van een kind. Als een kind ervaart dat de ouders en andere volwassenen betrouwbaar zijn, kan hij van daaruit vriendschappen aangaan en zijn schoolwerk doen. Het kind staat positief in het leven. Als de veilige basis ontbreekt en de hechting verstoord is, functioneert een kind vanuit wantrouwen en zullen de sociale relaties die hij aangaat vanuit een negatieve invalshoek aangegaan worden. In dit tafelgesprek bespreken tafelgasten Anton Horeweg en Veronique Renting wat hechting precies is en wat leerlingen aan gedrag kunnen laten zien in de klas naar aanleiding van een verstoorde hechting. Ook bespreken ze hoe je met deze leerlingen om kunt gaan. Deze cursus richt zich vooral op de midden- en bovenbouw. 

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • middels kennis over mogelijke symptomen leerlingen met hechtingsproblematiek beter herkennen
  • de schadelijke effecten van een onveilige hechtingsstijl begrijpen
  • op een passende manier met het gedrag van leerlingen met hechtingsproblematiek omgaan

Auteur

  • Veronique Renting

    Veronique Renting heeft bijna twintig jaar gewerkt in het basis- en voortgezet onderwijs. In 2017 maakte ze plannen om een eigen bedrijf op te zetten en in 2019 werd Therapeutisch Ouderschap officieel geregistreerd. Ze houdt zich bezig met het geven van informatie en begeleiding bij hechtingproblematiek en vroegkinderlijk trauma. Zo geeft ze voorlichting op scholen, kinderdagverblijven en andere instanties. Daarnaast begeleidt ze gezinnen waar kinderen met hechtingsproblematiek opgroeien. Ook leidt ze een community op sociale media onder de naam Therapeutisch Ouderschap waarop vrijwel dagelijks nieuwe artikelen geplaatst worden over het desbetreffende onderwerp.

  • Anton Horeweg M SEN

    Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN) en was bijna veertig jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van diverse onderwijsboeken, waaronder Handboek Gedrag op school, Gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs, Kinderen met hechtingsproblemen in de klas, De traumasensitieve school. Anders kijken naar gedrag en Niet jouw schuld! Een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap, geschreven voor jongeren van ongeveer 10-12 jaar. Anton Horeweg is een veelgevraagd spreker op scholen en congressen.

  • Malou van der Starre

    Malou van der Starre is freelance journalist met als specialisatie jeugdjournalistiek. Na een bachelor in Communicatie- en Informatiewetenschappen volgde ze de master Journalistiek in Groningen. Ze heeft jarenlange ervaring bij onder andere het NOS Jeugdjournaal. In die rol komt ze regelmatig in klassen en maakt daar veel reportages, ook over ontwikkelingen in het onderwijs. Voor het NOS Jeugdjournaal maakte zij onder andere een driedelige podcastserie voor het over de impact van scheiden op kinderen. Ook werkt zij regelmatig als interviewer, gastdocent, gespreksleider en presentator.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
  • Ruim 200 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht