Taalontwikkelingsstoornis (TOS) in het VO

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
  • Ruim 145 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Wist je dat een TOS een taalontwikkelingsstoornis is die vaker voorkomt dan autisme, dyslexie of ADHD? Leerlingen met een TOS zitten wellicht ook bij jou op de middelbare school. Maar wat is een TOS precies?

Een TOS beïnvloedt taalbegrip, taalproductie of beide en wordt vaak verward met andere stoornissen. Steeds meer leerlingen met een TOS gaan naar het regulier voortgezet onderwijs en vrijwel allemaal stromen deze leerlingen uit naar het mbo. Wat hebben deze leerlingen nodig en wat moet jij als leraar hierover weten? Leerlingen met TOS hebben recht op dispensaties en compensaties, maar ouders en leerlingen zijn zich hier vaak niet van bewust. Het is essentieel voor leraren in het voortgezet onderwijs om meer te weten te komen over leerlingen met TOS, zodat ze effectieve ondersteuning kunnen bieden en een positieve impact kunnen hebben op hun ontwikkeling.

In deze cursus vertelt Bernadette Sanders je graag meer over deze meest voorkomende stoornis die het minst bekend is.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus:

  • kun je de kenmerken en uitdagingen van leerlingen met een TOS in het voortgezet onderwijs begrijpen
  • ben je je bewust van de impact van TOS op het leren en de schoolprestaties van leerlingen
  • kun je de vormen van ondersteuning en aanpassingen identificeren die nodig zijn voor leerlingen met een TOS
  • kun je communicatiestrategieën toe te passen die aansluiten bij de behoeften van leerlingen met een TOS
  • begrijp je het belang van gelijke kansen voor leerlingen met een TOS in het voortgezet onderwijs

Auteur

  • drs. Bernadette Sanders

    Bernadette Sanders is werkzaam als orthopedagoog. Vanuit haar bedrijf Smartonderwijs begeleidt zij op aanvraag als orthopedagoog leraren en leerlingen wanneer er vragen zijn op het gebied van TOS. Ook verzorgt zij lezingen, webinars en trainingen over TOS. 

    Ze schreef verschillende boeken, zoals Taalontwikkelingsstoornissen in de klas (Lannoo Campus), Taalontwikkelingsstoornissen in het voortgezet onderwijs en het mbo (Lannoo Campus,) Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind (Lannoo Campus) en Taalontwikkelingsstoornissen in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs (Lannoo 2023). Ze ontwikkelde ook de Communicatiekaarten TOS voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar (verschenen bij Pica).

    Bernadette Sanders heeft jarenlange ervaring in het basisonderwijs als leerkracht, remedial teacher en intern begeleider. Daarnaast heeft ze meer dan 10 jaar gewerkt als ambulant dienstverlener bij de Koninklijke Auris groep, waar ze leerlingen met TOS en SH in het voortgezet onderwijs en het mbo begeleidde. Tijdens deze periode heeft ze de hulpvragen van leerlingen met TOS in het onderwijs opgemerkt, evenals hun moeite om deze hulpvragen te verwoorden. Vervolgens was zij 5 jaar werkzaam als orthopedagoog en poortwachter bij een groot Samenwerkingsverband in de randstad.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
  • Ruim 145 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht