Kansen(on)gelijkheid: aanpak van kinderarmoede

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Het tegengaan van kansenongelijkheid, of liever: kansengelijkheid bevorderen, is een belangrijk thema in het onderwijs. Kinderarmoede is een van de grootste factoren die kansengelijkheid belemmert.
Als we het hebben over kinderarmoede, waar praten we dan over? Hoe groot is de groep kinderen die opgroeit in armoede? Wat zijn de gevolgen voor deze kinderen? Welke gevolgen heeft corona (gehad) voor de kansenongelijkheid? Hoe kun je je eigen bewustzijn vergroten? Hoe kan de armoedecirkel doorbroken worden?

In deze cursus vertelt Hans Spekman, directeur van Het Jeugdeducatiefonds, hierover en gaat hij in op de aanpak van het Jeugdeducatiefonds om kinderarmoede tegen te gaan, in samenwerking met scholen. Tevens bespreekt hij bewezen succesvolle interventies en doet hij aanbevelingen voor de praktijk om gelijke kansen voor alle kinderen te bieden.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • weet je wat het betekent voor een kind als het opgroeit in armoede en wat de gevolgen zijn
 • weet je hoe je problemen die samenhangen met armoede kunt herkennen in de praktijk
 • weet je welke interventies je kunt plegen om de kansen voor kinderen die opgroeien in armoede te verbeteren

Auteur

 • Hans Spekman

  Hans Spekman’s ervaringen uit zijn jeugd hebben hem gevormd en bepaalden mede zijn keuzes. Tot de dag van vandaag werkt hij aan gelijke kansen voor alle kinderen. Hans is politiek actief vanaf de jaren 90. In zijn tijd als wethouder in Utrecht was hij verantwoordelijk voor Sociale Zaken, Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg, Interculturalisatie en Sport, waarbij hij naam maakte door te zorgen voor daklozenopvang. Daklozen kregen een menswaardig bestaan en de veiligheid in de stad verbeterde. Als kamerlid was hij woordvoerder sociale zaken en asiel. Samen met Joël Voordewind was hij initiatiefnemer van het kinderpardon. Als partijvoorzitter van de PvdA opereerde hij in het centrum van de macht.

  Sinds 2018 is hij de eerste directeur van het nieuw opgerichte Jeugdeducatiefonds dat zich inzet voor gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen die in Nederland opgroeien in armoede. De tweedeling ziet hij van dichtbij. Bij het Jeugdeducatiefonds werkt hij samen met leerkrachten van scholen om kinderarmoede aan te pakken.

  foto: Erik Kottier

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht