Studenten met autisme in het mbo

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP MBO.
  • Ruim 135 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Waarom is aandacht voor autisme in het onderwijs zo ontzettend belangrijk? Waarom (en vooral ook wáár) is er nog veel werk aan de winkel? Wat moet en kun jij als docent doen met betrekking tot dit onderwerp? Wat kan de student met autisme zelf doen om de kans van slagen met betrekking tot zijn/haar opleiding te vergroten? Wat voor rol kan zijn/haar of jouw eigen netwerk hierin spelen? Waar moet je je bewust van zijn als het gaat om autisme in de klas?

Dit zijn vragen die Tamara Pere-Verhoef en Filemon Wesselink in deze cursus proberen te beantwoorden aan de hand van praktijkvoorbeelden, theoretische kennis, tips en handvatten die gebruikt kunnen worden in de dagelijkse begeleiding, ondersteuning en omgang met studenten met autisme.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • heb je een juist beeld van het begrip ‘autisme’, en weet je beter over wat en wie je precies praat als het om autisme gaat
  • weet je wat je juist wel of niet kan doen in de omgang met de student
  • ben je je bewust van mogelijke verkeerde aannames
  • heb je handvatten gekregen hoe jij en/of de school studenten met autisme hulp kunt bieden

Bekwaamheden

In deze cursus werk je aan de volgende bekwaamheden:

  • Brede professionele basis: je wordt meer bewust van het begrip autisme en leert hoe studenten met autisme diverse situaties kunnen ervaren.
  • Pedagogisch: je leert middels verschillende handvatten, tips en praktijksituaties hoe je een student met autisme beter kunt stimuleren en begeleiden om de student meer in zijn kracht te laten komen

Auteur

  • Tamara Pere-Verhoef

    Tamara heeft 12.5 jaar gewerkt als sociotherapeut bij het Leo Kannerhuis, centrum voor
    Autisme. Binnen deze baan begeleidde en behandelde ze studenten met Autisme die een
    opleiding volgden binnen het Rijn IJssel ( MBO ) in Arnhem. In 2018 jaar geleden maakte ze
    de overstap naar docent binnen het cluster zorg en welzijn van Rijn IJssel, en is sindsdien
    werkzaam binnen het team pedagogisch werk. Daarnaast is ze taakhouder loopbaancoach.
    Binnen deze taak draagt ze zorg voor de begeleiding van studenten en is vraagbaak voor
    collega’s die de begeleiding van de studenten in de klas vormgeven. Tamara ontwikkelt
    onderwijs en neemt deel aan een Europees project dat gaat over het vormgeven van
    passend onderwijs binnen scholen. Naast het lesgeven en de omgang met collega’s en
    studenten, blijft Autisme een thema dat ze een warm hart toedraagt.

  • Filemon Wesselink

    Filemon Wesselink is programmamaker en presentator bij PowNed. Hiernaast werkt hij ook als formatontwikkelaar bij het productiebureau Witte Geit.

     Voordat hij in 2022 de overstap naar PowNed heeft hij voor BNNVARA door de jaren heen verschillende programma’s gemaakt. In de serie ‘Filemon en de Complotten’ geeft hij een inkijkje in de wereld van de complotdenker. Hiernaast was hij een van de gezichten van RamBam en eerder te zien in programma’s als De Psycho Show, Vreemdgaan met Filemon, Filemon slaat door, Filemon op de wallen, Filemon staat strak, De week van Filemon, Try before you die, Spuiten en Slikken en Afkicken. Ook maakte hij spraakmakende reportages voor o.a. de ‘Madiwodovrijdagshow’ en ‘Het verbond van ongeleide correspondenten’.

     In het programma ‘Het is hier autistisch’, waarin hij mensen met autisme volgt in hun dagelijkse leven, krijgt Filemon zelf de diagnose autisme-spectrumstoornis. Een tweede seizoen van dit programma kon niet uitblijven waarin hij dieper het spectrum in duikt.

     Niet alleen als presentator en reporter heeft Filemon succes; ook als radio-DJ heeft hij veel uren gemaakt. Zo was Wesselink in 2005 als vaste verslaggever te horen bij 3FM-programma Wout! en deed hij in 2006 verslag van het WK Voetbal voor Radio1, 3FM en BNN. Verder maakte Filemon het Radio1-programma De wereld van Filemon en De overnachting. In 2011 verscheen zijn boek ‘Ik, Papa’ waarin hij op een geestige en eerlijke manier beschrijft hoe het is om vader te worden. Ook is Filemon sinds 2018 werkzaam bij DigiBende, professioneel ontwikkelcentrum en is uitgerust met een uniek aanbod voor jongeren tussen de 12 en 28 jaar die zich willen ontwikkelen en op zoek zijn naar perspectief.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP MBO.
  • Ruim 135 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht