Omgaan met complotdenken
Stap nu in
- Ruim 135 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Praktijkgericht
Sinds de coronacrisis lijkt het wel of het complotdenken is aangewakkerd en lijken sommige mensen vatbaarder voor bepaalde theorieën. Jongeren zijn op zoek naar een eigen identiteit en weten niet altijd waar je betrouwbare en ware informatie kunt vinden. Wanneer er verschillende (on)waarheden bestaan in je omgeving, kan dit zorgen voor onrust en verdeeldheid in de klas, tussen collega’s of zelfs in je familie. Hoe kun je hiermee omgaan? Moet je deze meningen bestrijden met feiten? Hoe komt het dat complottheorieën voor sommige mensen zo aantrekkelijk zijn? In deze cursus legt Jelle van Buuren uit welke elementen je in de meeste complottheorieën terugziet en wat de aantrekkingskracht hiervan is, geeft hij je handvatten om erover in gesprek te gaan en benoemt hij de risico’s van complotdenken.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- kun je benoemen wat een complottheorie is en wat de aantrekkingskracht ervan is
- weet je welke diepere laag je kunt halen uit iemands complottheorieën
- weet je waar je wel en niet over moet praten tijdens een gesprek met een complotdenker
- weet je wanneer je aan de bel moet trekken
Bekwaamheden
In deze cursus werk je aan de volgende bekwaamheden:
- Brede professionele basis: je leert wat complotdenken is, hoe dit in de samenleving tot stand komt en welke gevolgen dit kan hebben.
- Pedagogisch: je krijgt inzicht in het voeren van een gesprek met iemand die in complottheorieën gelooft, je krijgt richtlijnen voor onderwerpen die geschikt zijn om te bespreken en welke je beter kunt vermijden, en je krijgt inzicht in risicovolle situaties.
Stap nu in
- Ruim 135 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Praktijkgericht