Culturele diversiteit: gewoon verschillend en gelijkwaardig

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Let op! Deze cursus begint met meer achtergrond dan je gewend bent. Dit is noodzakelijk om je kijk op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie onder de loep te nemen. Hiermee zorg je ervoor dat je benadering en praktijk blijvend verandert.

“We leven in een diverse samenleving.” Deze uitspraak hoor je vaak, maar wat betekent dit nu echt?

Voor kinderen is het belangrijk om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Dit betekent dat ze stap voor stap ontdekken wie ze zijn of willen zijn en bij wie ze horen. En hier trots op kunnen zijn. Daarvoor hebben ze volwassenen nodig die hen een veilige omgeving bieden.

In deze cursus sta je stil bij de cruciale rol die je als pedagogisch medewerker speelt in de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. 

Je krijgt inzichten en praktische handvatten om een inclusieve omgeving te realiseren. Een omgeving waar kinderen, ouders en collega's zich welkom en gewaardeerd voelen en kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.

Door alle vormen van diversiteit positief te waarderen bij kinderen, ouders en collega’s lever je een waardevolle bijdrage aan de maatschappelijke functie van de kinderopvang. Ook zet je de eerste stap om vooroordelen en uitsluiting tegen te gaan.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • Een veilige omgeving bieden aan kinderen en ouders op basis van gelijkwaardigheid waarin ze zich gewaardeerd voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
  • Werkvormen en activiteiten organiseren voor kinderen en ouders om cultuursensitief en inclusief te werken.
  • Met collega’s reflecteren op en werken aan diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen je team.

Auteur

  • Ana del Barrio Saiz

    Ana del Barrio Saiz is ontwikkelingspsycholoog. Sinds 1996 werkt zij als zelfstandig trainer en adviseur voor de kinderopvang en het onderwijs. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de thema’s diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Haar drijfveer en expertise ligt bij het stimuleren van samenwerking binnen teams, en het ondersteunen van participatie bij ouders en kinderen.

    Ana del Barrio Saiz is medeauteur van de digitale Kaartenset: Wij zijn samen verschillend (2021) - gebaseerd op Samen verschillend. Pedagogisch kader diversiteit in kindercentra 0-13 jaar - en Permanent leren: van zelfreflectie naar teamreflectie (2010).

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht